Regie: François Girard
Cast: Dustin Hoffman, Josh Lucas, Kevin McHale
Genre: Drama
Productie: Informant Films
Releasedatum: 8 april 2015
Boychoir vertelt het verhaal van de 11-jarige Stet (Garret Wareing), die zijn alleenstaande moeder verliest na een fataal auto ongeluk. Wanneer zijn vader, die totaal van hem vervreemd is, genoeg blijkt te hebben aan zijn ‘eigen’ gezin, besluit de directrice Stet naar een muzikaal jongensinternaat in New Jersey te sturen. De gedreven koormeester Carvelle, een man van weinig, maar scherpe woorden, ontdekt een uniek talent in Stet en besluit hem onder zijn hoede te nemen. Hij helpt Stet bij het ontdekken en ontwikkelen van zijn liefde en aanleg voor muziek, waardoor hij uitgroeit tot een talent als nooit tevoren…
BOYCHOIR bezorgt de kijker een toffe bioscoopavond, maar weinigen zullen de film ook echt onthouden.
BOYCHOIR is een film over een jongenskoor. In Amerika zijn deze koren immens populair, in Europa kennen veel mensen het jongenskoor uit Wenen en daar eindigt het. Het zal dan ook niet verbazen dat de film over de grote plas enorm goed ontvangen wordt. Maar past deze film bij de Europese filmkijker?
Centraal in BOYCHOIR staat de 11-jarige Stet (Garrett Wareing). Hij verliest zijn alleenstaande moeder door een tragisch ongeval, waardoor zijn afwezige vader terug in de picture komt. Die heeft echter meer dan voldoende aan zijn eigen gezin, waardoor Stet al snel wordt afgevoerd naar een internaat. Op aandringen van de schooldirectrice wordt dat een muzikaal jongensinternaat. De drijvende kracht daar is koormeester Carvelle (Dustin Hoffman), die Stet onder zijn hoede neemt na het ontdekken van dienst prachtige stem en bijhorende talent.
Laten we beginnen bij het verhaal. BOYCHOIR brengt een verhaal dat we al vele keren hebben gezien. Het enige verschil is de setting. Er zijn weinig films waarin een jongenskoor centraal staat en dat is dan ineens ook het enige onderscheid. Daarbuiten is het verhaalverloop enorm voorspelbaar. In alle eerlijkheid verloopt het verhaal van alle STEP UP-films hetzelfde. Er is de outsider die ergens naartoe moet, eerst gaat alles goed, dan ontstaat er concurrentie. Tegen het einde van de prent komt er dan een hoogtepunt aan de rivaliteit die de hele groep (dansers of het koor) in gevaar brengen, tot iedereen dan het licht ziet en alles toch nog goed komt. Het maakt niet uit of je er nu een jongenskoor over plakt of eender wat, iedereen heeft dit verhaal al meermaals gezien.
BOYCHOIR blinkt natuurlijk uit tijdens repetities of optredens die het koor geven. Er zijn enkele momenten bij die je net geen kippenvel geven, dus daar zit het wel goed. Rasacteur Dustin Hoffman laat zien waarom de wereld hem kent en wordt daar perfect in ondersteund door de onderschatte Kathy Bates. Zij speelt de directeur van het internaat en hoe zij omgaat met de ego’s van de leerkrachten is briljant. De jonge Garrett Wareing een sensatie noemen gaat ver, maar in alle eerlijkheid, kan die jongen wel een mooie toekomst tegemoet komen.
BOYCHOIR is een drama dat zich enkel kan onderscheiden door zijn setting. In die setting is de cast zeker goed gekozen, maar niemand blinkt echt uit. Er wordt niet op automatische piloot gespeeld, maar er wordt ook nergens meer gedaan dan moet. BOYCHOIR bezorgt de kijker een toffe bioscoopavond, maar weinigen zullen de film ook echt onthouden.
The post BOYCHOIR: een carrière die eindigt met de baard in de keel appeared first on Cineme.